Kuntotarkastus - Ensimmäinen askel turvalliseen asuntokauppaan

Asuntokauppa on aina melko jännittävää touhua, ainakin sellaisille ihmisille jotka eivät sitä ammatikseen tee. Asunnonvaihtotilanne tulee normaalisti vain satunnaisesti vastaan, eikä siihen puuhaan ehdi useimmille mitään rutiinia syntyä. Mekin olemme vaihtaneet asuntoa elämämme aikana vain 3 kertaa. Ekan kerran muutimme vuokralle yhteiseen kämppään, ja sen jälkeen ollaan vaihdettu ensimmäisestä omistusasunnostamme tähän nykyiseen, joten ei asuntokauppa meille ihan jokavuotista puuhaa ole – hyvä jos kerran 10 vuodessa asunto on vaihtunut! Lehdistä ja tutuilta kuulee monesti kauhutarinoita siitä, miten asunnon myynnissä on käynyt huonosti, kun ostajat ovat kauppojen jälkeen löytäneetkin uudesta asunnostaan jotain vikaa, ja sen korjaaminen ja tutkiminen on sitten vienyt kaikki osapuolet raastupaan. Tai päinvastoin, että on ostettu talo, mistä löytyikin sitten joku ikävä yllätys ja vanhat omistajat ovat sitten hävinneet kuin tuhka tuuleen, ja ostaja jää viallisen talonsa kanssa yksin pärjäämään.

 
Kuva: Raksystems

Kuva: Raksystems

 

Meilläkin tämä asuntokauppa on nyt taas ollut viime vuoden puolella melko tulenpolttava aihe elämässämme, sillä katselimme jonkun aikaa sopivaa asuntoa läheltä isovanhempiemme asuinalueita ja siinä samassa oma talomme oli toki myös myynnissä. Siinä ruljanssissa meinasi taas monta kertaa mennä sormi suuhun, kun pohdittiin että olisiko tämä talo nyt hyvä vai ei, ja onko siinä jotain mahdollista ongelmaa tulossa. Varsinkin kun muutama katsomamme kohde oli vähän vanhempi omakotitalo – vanhin taisi olla palttiarallaa 100 vuotta vanha.

Yksi hyvä tapa, jolla asuntokaupan raastavuutta ja riskiä saa niin ostajan kuin myyjänkin toimesta laannutettua, on kuntotarkastuksen teettäminen. Oletpa sitten myymässä asuntoa, tai ostamassa sellaista, tai molempia yhtä aikaa (kuten melko tavallisesti on tilanne kun asuntoa vaihdetaan), on kuntotarkastuksen teko omasta mielestämme aika ehdoton niin myytävään kuin ostettavaankin asuntoon.

Kuntotarkastuksessa puolueeton asiantuntija käy rakennuksen läpi. Tarkastuksen tarkoituksena on vähentää riskiä kaupanteon jälkeen paljastuvien vikojen, virheiden tai vaurioiden aiheuttamaan tyytymättömyyteen tai riitaan. Puolueettomalla tutkimuksella selviävät myös korjaustarpeet, vaurio-, terveys- ja käyttöturvallisuusriskit, sekä niihin liittyvät toimenpide-ehdotukset. Näin ollen sekä myyjälle että ostajalle saadaan ikään kuin laadittua selkeä tilannekatsaus rakennuksesta, siitä mahdollisesta löytyvistä vioista ja tulevaisuuden korjaustarpeista. Eikä asiat tule sitten muuton jälkeen yllätyksenä, joita sitten selvitellään parhaimmillaan vuosikausia oikeussaleissa kiukuten ja unettomia öitä viettäen.

 
Kuva: Raksystems

Kuva: Raksystems

 

Jos rakennuksessa havaitaan kuntotarkastuksen aikana jotain, mikä vaatii perusteellisempaa tutkimusta, tai muuten vaan on tiedossa että jokin kohta talossa vaatii erityistarkastelua, voidaan tehdä puolueettoman tarkastajan toimesta myös kuntotutkimus. Tässä mennään kuntotarkastukseen verrattuna vielä astetta enemmän pintaa syvemmälle - joskus ihan kirjaimellisestikin. Rajatun rakennuksen osaan kohdistuvan kuntotutkimuksen tarkoituksena on varmistua rakennusten kriittisten osien kunnosta. Toisaalta se antaa myös tietoa korjaussuunnittelua ja oikeiden korjausmenetelmien valintaa varten.

Kuntotutkimuksia voidaan tehdä esimerkiksi putkistoille, sähköjärjestelmille, parvekkeille, vesikatoille sekä ilmanvaihdolle. Myös asbestikartoitukset ovat kuntotutkimuksia. Kuntotutkimuksissa voidaan samaan rakenteeseen, rakenneosaan tai tilaan tehdä useampia avauksia. Usein tutkimukset sisältävät myös materiaalinäytteiden ottamisen. Tutkimustavat vaihtelevat suuresti sen mukaan mikä on tutkimuksen kohteena, esim. ilma, rakenne tms.

Tarkat, eri rakenneosille kohdennetut kuntotutkimukset ovat tärkeitä, jotta löydetään vaurioiden todelliset syyt. Kuntotutkimuksissa selvitetään vaurioiden syiden lisäksi myös niiden korjaustavat sekä oikea ajankohta korjauksille ja korjauksien laajuus.

 
Kuva: Raksystems

Kuva: Raksystems

 

Kuntotarkastuksia ja –tutkimuksia tarjoavia yrityksiä on olemassa jonkun verran, näistä yksi asiaan todella tarkasti vihkiytynyt ja pitkän kokemuksen kerännyt on Raksystems. Raksystems on vuonna 1989 perustettu rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijayritys. Suomen suurimpana kuntotarkastus- ja sisäilmayhtiönä he ovat tehneet yli 150 000 kuntotarkastusta ja –tutkimusta, sekä myös suunnitelleet ja valvoneet tuhansia peruskorjaushankkeita. He tarjoavat asiakkailleen selkeitä palvelukokonaisuuksia, joiden avulla kiinteistöomaisuuden arvon säilyminen ja terveellinen elinympäristö varmistetaan. 

Raksystemsin kautta löytyy esim. näistä kuntotarkastuksista ja kuntotutkimuksista tarkat palvelukuvaukset sekä valmistautumisohje kuluttajalle, joiden avulla palvelun tilaaja tietää mitä hän on tilaamassa, ja hän voi myös halutessaan itse seurata että se, mitä on tilattu, myös tulee toimitetuksi. Tarkastajan ja palvelun tilaajan kanssa solmitaan kirjallinen sopimus, jottei jää epäselvyyttä siitä mitä on tilattu ja sovittu. Sopimuksessa myös määritellään miten maksut sujuvat. Tilaaminen sujuu Raksystemsin kautta helposti puhelimitse, sähköpostitse tai netin kautta jopa vuorokauden ympäri – jos nyt joskus aamukahdelta sattuu iskemään sellainen paniikki, että nyt on kyllä kuntotarkastus heti saatava sovittua tai muuten ei enää uni tule.

 
Kuva: Raksystems

Kuva: Raksystems

 

Kuntotarkastuksen tilaamisen jälkeen Raksystems toimittaa tilaajalle etukäteismateriaalin eli sopimuksen, valmistautumisohjeen, tietoa kauppaturvasta sekä alkuhaastattelulomakkeen. Näistä saa lisäksi valita haluaako pumaskat paperisina vai sähköisinä versioina.

Alkuhaastattelulomakkeessa kysytään talon historiasta, järjestelmistä ja mahdollisesti tiedetyistä ongelmista ja vioista, jotta kuntotarkastajalla olisi paras mahdollinen lähtötieto tarkastuksen tekemistä varten. Ilman alkulomaketta asioista pitäisi saada tieto varsinaisen kuntotarkastuksen aikana, ja omalta kohdaltani ainakin tiedän että siinä hötäkässä en varmasti osaisi 100 % varmuudella kertoa mitään talostamme. Alkuhaastattelulomake helpottaa siis myös myyjän tuskaa siten, että sen avulla saa rauhassa kerätä etukäteen kaiken tarvittavan tiedon, eikä yrittää muistella vaikkapa jotain ilmanvaihtojärjestelmän huoltoväliä siinä kun ostajaehdokas samalla naputtelee otsa kurtussa vasaralla liesituuletinta ja toinen potkii makuuhuoneen seiniä ja kyselee jostain välieristysmateriaalin palokertoimista, tai mitä lie pelottavia ja vaikeita kysymyksiä niissä tarkastuksissa nyt sitten mahtaakaan herätä. Alkuhaastattelulomakkeesta varmaan selviäisi sekin, onko nuo keksimäni esimerkit kuntotarkastuksen aikaisista mahdollisista kysymyksistä kovinkaan valideja – jotenkin tuntuu että ei välttämättä!

Joten, kun asunnonvaihto tai sellaisen osto tai myynti muuten vaan tulee ajankohtaiseksi, on hyvä muistaa, että yksi hyvä keino taata mielenrauhan säilyminen kauppojenteon molemmin puolin, sekä lisäksi pitkälle tulevaisuuteenkin, on luotettavalta sekä puolueettomalta toimijalta tilattu kuntotarkastus. Ja sellainenhan on Raksystems. Eli yhteydenottoa sinne päin mikäli nämä asiat ovat ajankohtaisia!

 
 

Kirjoittaja: Heidi