Kuka tekemään kuntotarkastusta ja missä vaiheessa?

Yhteistyössä Raksystems.

Asuntoa ostaessa ja myydessä pitäisi kuntotarkastus tehdä, mutta kuka sellaisen saa sitten tehdä? Kuntotarkastukseen on olemassa selkeät ja viralliset suoritusohjeet, ja tarkastajille on olemassa Asuntokaupan Kuntotarkastajan (AKK) tutkinto, jonka suorittamalla saa pätevyyden, mutta kumpikaan näistä ei itse asiassa ole pakollisia kuntotarkastuksen suorittamiseen osto- ja myyntitilanteessa. Ilman AKK-titteliä ja vankkaa kokemusta alalta, voi toki olla hankala saada ostajat ja myyjät vakuuttuneeksi siitä että kuntotarkastuksen saa tehtäväkseen, mutta ehkäpä sitäkin tärkeämpää on vielä se että tarkastuksessa käytettäisiin KH-kortistosta löytyvää suoritusohjetta. Ja vielä nimenomaan siten, että sitä noudatetaan kokonaan eikä vaan osittain tai soveltaen. Vaikka kuinka olisi pätevyydet kunnossa, niin tarkastus voi jäädä vajavaiseksi jos ei tutkita kaikkialta mistä pitäisi!

 
Kuva: Raksystems

Kuva: Raksystems

 

Kuntotarkastus aika usein tavataan tehdä vasta sitten, kun talo on jo ollut myynnissä, ja sille on löytynyt ostajaehdokas. Tosin siinä on ostajan näkökulmasta aika merkittävä etu, jos löytyy sellainen asunto missä kuntotarkastus on jo tehty siinä vaiheessa kun asunto on laitettu myyntiin, saatikka jos tarkastuksessa mahdollisesti löytyneet jatkotutkimustoimenpiteet tai korjaukset on jo tehty! Siltä kantilta katsottuna voisi olla ihan järkevää teettää kuntotarkastus jo heti myyntitoimeksiantosopimuksen tekemisen yhteydessäkin. Ilman tehtyä kuntotarkastusta myyjällä ja ostajalla on koko ajan yksi iso epävarmuustekijä siellä selän takana kummittelemassa, eikä ole kivaa kenellekään jos laina-asioista on jo käyty pankeissa sopimassa, ja vasta sitten kuntotarkastuksen tulokset pläjähtävät pöytään ja sieltä paljastuu jotain yllättävää. Ostaja voi pelästyä, ja unohtaa koko jutun, tai ainakin alkaa vielä kitkuttelemaan hintaa alemmas. Ja se voi taas myyjälle olla todella inhottava tilanne, erityisesti jos on samaan aikaan oman asuntonsa myynnin kanssa jo tehnyt sopimuksen uudesta asunnosta, ja sitten se oma jo melkein varmaksi sovittu vanhan asunnon myynti ei toteudukaan. Pahimmassa tapauksessa joutuu ottamaan kahden asuntolainan lisäksi vielä sen vanhan myytävän asuntonsa kuntotarkastuksessa ilmenneiden vikojen korjauskuluihinkin lisää lainaa..

 
Kuva: Raksystems

Kuva: Raksystems

 

Me olemme tässä viimeisen vuoden aikana käyneet katselemassa aika moniakin eri-ikäisiä asuntoja, ja eritoten vähän vanhemmissa asunnoissa oli suuri bonus, jos kuntotarkastus ja siinä löytyneiden vikojen korjaukset oli jo tehty. Muutamia asuntoja ei varmasti olisi jaksettu mennä edes katsomaan, jos niissä ei olisi ollut kuntotarkastusta valmiiksi tehtynä. Uudemmissa asunnoissa ei oltu ihan niin ehdottomia tämän suhteen, mutta aina se oli todella iso plussa jos kuntotarkastus oli jo tehty, ja tiedettiin että kaiken oli ihan puolueeton asiantuntijakin käynyt tarkistamassa ja todennut hyväksi.

 
Kuva: Raksystems

Kuva: Raksystems

 

Jos kuntotarkastus on tehty, ja siinä suositellaan jotain jatkotutkimuksia, ei toki ole ostajan kannalta kovinkaan hyvä tilanne jos niitä jatkotutkimuksia ei ole tehty. Heti ainakin itselleni heräisi ajatus että mitähän sieltä jatkotutkimuksessa nyt sitten paljastuu jos sellaisen joutuisi itse tässä teettämään. Ettei vaan myyjä tiedä, että siellä joku pommi lymyää, ja toivoo vain ettei kukaan viitsi vaivautua sitä sen enempää tutkimaan. Vaikka myyjän kantilta katsottuna olisikin itse asiassa yhtä hyvä tarkastaa mitä sieltä jatkotutkimuksista selviää, koska on aina myyjällekin riski myydä asunto josta on riski paljastua jokin ongelma, jota ei kauppatilanteessa tunneta. Käräjille tämmösissä tilanteissa käsittääkseni usein mennään, ja tuskinpa kukaan niistä tilanteista nauttii..

Kuntotarkastuksen lisäksi toinen, nykyään jo lähes aina lainkin mukaan pakollinen juttu asuntohommissa on energiatodistuksen teettäminen. Energiatodistukset ovat verrattain uusi juttu, mutta nykyään sellaista vaaditaan tehtäväksi lain mukaan käytännössä melkein kaikilta myyntiin tai vuokralle menevistä asunnoista. Pakollisuuden lisäksi energiatodistuksesta on toki ihan hyötyä asunnon omistajillekin, koska sen avulla voidaan löytää seikkoja, joihin puuttumalla asunnon energiankulutusta ja sitä kautta kuluja voidaan pienentää. Energiatodistuksesta voi myös saada ohjeita käytetyn talon huoltoon ja kunnossapitoon, sekä vinkkejä tulevia korjauksia suunniteltaessa.

Pätevän ja kokeneen tarkastajan tekemä, suoritusohjeen mukainen kuntotarkastusraportti kun on lätkäistä pöytään, ja siihen päälle on vielä iskeä energiatodistus lisukkeeksi, niin helpottunein fiiliksin siinä voi lähteä asuntoa myymään – tai ostamaan.

 
Kuva: Raksystems

Kuva: Raksystems

 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraava juttu

KUNTOTARKASTUS - ENSIMMÄINEN ASKEL TURVALLISEEN ASUNTOKAUPPAAN

Kirjoittaja: Jarno