Me kysyimme ja Puustelli vastasi - Keittiöremontti muuton yhteydessä

Yhteistyössä Puustelli.

Missä vaiheessa keittiöremontti olisi sinusta järkevintä tehdä? Kun mietimme tätä kysymystä mieheni kanssa, tuli hyvin nopeasti mieleemme ajatus siitä, että remontti kannattaisi mahdollisuuksien mukaan toteuttaa muuton yhteydessä. Tästä ajatuksesta innostuneena päätimme esittää Tammiston Puustellin henkilökunnalle liudan kysymyksiä eri näkökulmista keittiöremontin tekemisestä muuton yhteydessä.

 
Kuva: Puustelli

Kuva: Puustelli

 

Tällä hetkellä parhaiten myyvät asunnot, jotka ovat modernisti remontoituja ja muuttovalmiita. Onko myyjän tämän tiedon valossa järkevää remontoida myytävästä asunnostaan keittiö ennen kuin asunto laitetaan myyntiin, vai jättää remontti tekemättä ja antaa uusien asukkaiden tehdä keittiöstä juuri sellainen kuin he haluavat? Kumpia asiakkaita Puustellilla on enemmän – asunnon myyjiä, vai juuri uuden (remonttia kaipaavan) asunnon ostajia?

Suurin osa asiakkaistamme on asunnon ostajia, jotka haluavat toteuttaa mieleisensä keittiöremontin ostamaansa asuntoonsa. Erikseen on toki asuntosijoittajia, jotka hakevat markkinoilta remontoitavia kohteita, joissa yleensä pienemmällä budjetilla tehdään asunnosta helpommin myytävä kohde. Asunnon myyjien tekemät keittiöremontit ovat noin 10 % kaikista Tammiston Puustellilla tehdyistä keittiöremonteista.

Keittiöremontti on varmasti helpoin tehdä siten, ettei asiakas ole vielä muuttanut asuntoon. Remontista aiheutuvat pöly- ja meluhaitat eivät täten häiritse asumista. Onko yleisempää, että keittiöremonttia aletaan suunnitella ja toteuttaa ennen muuttoa vai sen jälkeen? Osaavatko asunnonostajat ajatella tätä asiaa asunnon ostamisen huumassa?

Kyllä asunnon ostajista suurin osa on tietoinen siitä, että keittiöremontti kannattaa toteuttaa ennen muuttoa. Tilaa tyhjässä asunnossa on eri tavalla, kuin jos se olisi kalustettu. Ei tarvitse välittää huonekalujen ym. kalusteiden suojaamisesta. Keittiöremontin yhteydessä vesipiste, liesi jne. ovat poissa käytöstä, joten ihan normaalin arjen pyörittäminen on helpompaa, kun ei tarvitse asua remontin keskellä. Toki läheskään aina remontin toteuttaminen näin ei ole mahdollista, mutta jos on, niin se olisi ideaalinen tilanne sekä remontin tekijöille, että uuden asunnon ostajalle.

 
Kuva: Puustelli

Kuva: Puustelli

 

Mikäli keittiöremontin aikoo tehdä omaan asuntoonsa ennen kuin sen laittaa myyntiin, onko Puustellilla näissä tilanteissa asiakkaille selkeät vinkit mitkä kannattaa ottaa huomioon, ja minkä tyylistä ratkaisua asuntoon kannattaa keittiöremontin osalta toteuttaa?

Ei ole olemassa yksiselitteistä ohjetta miten kunkin kohteen osalta pitäisi edetä, koska jokainen keittiö on yksilöllinen. Lähtökohta on yleensä kuitenkin se, että me kerromme asunnon myyjälle tämän hetken myydyimmät ovimallit ym. materiaalit, joiden avulla asunnosta kiinnostuneita olisi mahdollisimman paljon, ja joka samalla helpottaisi asunnon myyntiä. Lisäksi annamme vinkit tuotteista, joiden avulla saadaan remontin kustannukset pysymään hallinnassa. Samoin annamme vinkkejä myyjälle remontin kustannusten osalta (esim. kannattako lähteä laatoittamaan keittiön lattiaa ja asentamaan siihen lattialämmitys, jos tällä hetkellä myydyin tuote lattiamateriaaliksi on vinyylikorkki).

Tehdäänkö keittiöremontteja Puustellin tietojen mukaan enemmän omistusasuntoihin vai asunto-osakeyhtiöihin?

Asunto-osakeyhtiöiden osuus keittiöremonteista on huomattavasti suurempi. Tammiston Puustellilla se on noin 80 %. Toki mitä pohjoisemmaksi mennään, tehtyjen remonttien määrä omakotitaloihin suurenee.

Asunto-osakeyhtiöissä kaikista isommista remonteista tulee ilmoittaa kirjallisesti etukäteen taloyhtiön isännöitsijälle. Onko Puustellilla asiakkaiden avuksi esim. kirjallista lomaketta, jota asiakkaat voisivat käyttää apuna taloyhtiön isännöitsijälle tehtävään ilmoitukseen? Tämä erityisesti niissä tilanteissa, kun kyse on muuton yhteydessä tehtävästä keittiöremontista, eikä asiakkaalla ole välttämättä täyttä tietoa kohteesta.

Puustellilla on omat valmiit pohjat taloyhtiön isännöitsijälle, mutta nykyisin taloyhtiöt haluavat, että käytetään heidän omaa valmista (usein sähköistä) huoneistoremonttikaavakettaan. Yleensä kyseinen kaavake täytetään yhdessä osakkaan kanssa, koska se vaatii tietoja molemmilta osapuolilta.

Lisätietoja aiheesta voi lukea kattavasta Puustellin kirjoittamasta artikkelista: Asutko taloyhtiössä? Näin ilmoitat keittiöremontista oikein.

 
Kuva: Puustelli

Kuva: Puustelli

 

Tällä hetkellä muodissa taitaa edelleen olla yhtenäinen oleskelutila sekä keittiö. Mikäli asunnon myyjällä on asunnossaan erillinen keittiö, suositteleeko Puustelli mahdollisuuksien mukaan yhdistämään keittiön oleskelutilaan? Kuinka paljon keittiöremontteja tehdään erillisiin keittiöihin, verrattuna keittiöihin, jotka ovat osa oleskelutilaa?

Keittiön ja olohuoneen yhdistäminen on tällä hetkellä isoin trendi rakentajien keskuudessa. Mutta asunto-osakeyhtiöissä voi olla paljon esteitä, joiden takia kyseistä isompaa remonttia ei voida tehdä. On paljon mm. kerrostaloasuntoja, joissa kantavaa seinää ei saa mennä purkamaan. Lisäksi kustannukset sekä aikataulu voivat tulla esteeksi (asennustöiden sekä lvis-töiden osuus nousee ja remontin aikataulu pitenee). Tästä syystä asunnon myyjän ei aina ole järkevää - tai edes mahdollista - lähteä tekemään kyseistä isompaa remonttia.

Prosentuaalisesti asunnon myyjien tekemät isommat keittiöremontit ovat 10-15 % luokkaa. Vastaavasti asunnon ostajien tehdessä keittiöremonttia kyseinen luku tuplaantuu. Pitää kuitenkin muistaa, että toimivuus ja keittiön ulkonäkö muuttuu jo huomattavasti ns. ”perus” keittiöremontin myötä ja helpottaa huomattavasti asunnon myyntiä.

Kuinka paljon keittiöremonttiin pitää varata keskimäärin aikaa? Tämä toki riippuu varsin monesta asiasta, lähtien esim. talon rakennusvuodesta, sekä mahdollisista asbestikartoituksista sekä muista mahdollisista yllättävistä asioista, joita esim. purkutöiden yhteydessä tulee vastaan.

Tammiston Puustellin keittiöremonteista noin puolet on sellaisia, joiden kesto on hieman yli viikko. Kyseinen remontti sisältää vanhojen kalusteiden purkutyöt sekä poisviennin, vanhojen välitilalaattojen purkutyöt, välitilan tasoitetyöt ja uuden välitilamateriaalin asennuksen, sekä uusien kalusteiden asennustyöt. Samalla lueteltujen töiden yhteydessä tehdään sähkö-, putki- ja iv-työt.

Jos remontti laajentuu edellisten töiden lisäksi lattiaan, kattoon ja seinätöihin, niin silloin remontin kesto on yleensä 3-4 viikkoa. Puustelli hoitaa myös asbestimittaukset ja tarvittaessa asbestin purkutyöt. Jos keittiössä sattuisi olemaan asbestia, niin kyseinen toimenpide vaikuttaa remontin kestoon noin 3-5 päivää.

 
Kuva: Puustelli

Kuva: Puustelli

 

Onko Puustellin toimitusajat vuodenajasta riippumatta saman mittaiset, vai onko keittiöremonttien osalta havaittavissa selkeää sesonkia, jolloin esim. keittiöiden toimitusajat voivat olla normaalia pidempiä?

Puustellin kalusteiden toimitusaika on vuodenajasta riippumatta noin 5 viikkoa. Sesonkiajat toki ajoittuu kesälle tai lähelle joulua, mutta niillä ei ole kuitenkaan merkitystä toimitusaikaan.

Mikä tai mitkä ovat yleisimmät kysymykset sekä huolenaiheet, kun asiakkaat saapuvat Puustelliin, haaveinaan remontoida keittiö (muuton yhteydessä)?

Yleensä kysytään keittiöremontin kestoa, keittiöremontin hintaa sekä tiedustellaan saako meiltä myös sähkö- ja putkityöt. Toki asiakkaita kiinnostaa myös se, saako Puustellilta kodinkoneet jne. Kaikkiin vastaus on kyllä. Mainostamme täydellistä keittiöremonttia asennuksineen, jolloin yhdellä sopimuksella asiakas saa Puustellilta kaiken tarvittavan.

Onko Puustellilla ns. showroomeja, joissa asiakkaat voivat käydä tutustumassa keittiömaailman uusiin tuuliin, sekä päästä omien kysymystensä kanssa kasvotusten keskustelemaan Puustellin edustajien kanssa?

Puustellilla on noin 40 showroomia Suomessa ja Ruotsissa kymmenkunta. Lisäksi olemme avanneet yhden showroomin Minneapolisin alueelle USA:an. Niiden tarkoitus on nimenomaan helpottaa kuluttajien päätöstä valintojen suhteen ja keskustella tulevasta keittiöremontista ammattilaisten kanssa. Jotta pääsemme parhaimpaan lopputulokseen, tulee keittiöremontin toteutuksen aina olla yhteistyötä meidän ja remontoijan kanssa.

 
Kuva: Puustelli

Kuva: Puustelli

 

Onko yleistä, että asiakkaat, jotka saapuvat Puustellin myymälöihin (tai showroomeihin) ovat jo rahat kourassa ostamassa keittiötä? Vai tullaanko paikan päälle enemmänkin fiilistelemään ja pyytämään hinta-arvioita omaa projektia varten?

Fiilistelijöitä liikkeellämme käy melko vähän koko asiakasmäärästämme, sillä yleensä keittiöremonttia suunnittelevalla on jo jonkinlainen aikataulu mietittynä toteutuksen suhteen. Osa remontoijista on miettinyt jo pidemmän aikaa mahdollista keittiöremonttia, ja sen takia liikkeeseen tullaan lähinnä hakemaan vahvistusta omille aikomuksille, ja usein kysymyksiä onkin jo mietitty kotona valmiiksi. Osa asiakkaista on taas niitä, joille keittiöremontti on väistämätön, esimerkiksi vesivahingon sattuessa. 

Tammiston Puustellin asiakkaista noin puolella rahoitus on jo valmiina. Vastaavasti puolet ottavat puheeksi rahoituksen. Jos rahoitukselle on tarvetta, niin kaikki järjestyy myös sen osalta, jotta asiakkaalle saataisiin toteutettua unelmien keittiö. Osalle asiakkaista uusi keittiö voi olla ainutlaatuinen tapahtuma, ja se saatetaan tehdä vaan kerran, joten lopputuloksesta ei voi silloin tinkiä.

Puustelli takaa laadun ja keittiöremontin helppouden.

Jos mieleesi heräsi vielä muita kysymyksiä, käänny oitis osaavien Puustellin asiantuntijoiden puoleen! Yhteystiedot löydät Puustellin nettisivuilta.

 
 

Kirjoittaja: Heidi